Prima pagina arrow Info utile arrow Dictionar de termeni
Dictionar de termeni Oenologie


Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z


P
Sunt 1 intrari in dictionarul de termeni
Pagini: 1
Termen Definitie
PersistentaCalitatea unui vin ale carui senzatii gustative persista intr-un mod agreabil la nivel gustativ. Daca buchetul unui vin este rezultatul unor elemente volatile, senzatiile gustative provin din componentele non-volatile (adica zaharuri, taninuri, acizi si saruri). Un vin „lung” este acel vin a carui persistenta se simte timp indelungat; pe cand un vin „scurt” este intotdeauna un vin oarecare, lipsit de personalitate. Pentru a masura aceasta persistenta, este suficient un exercitiu simplu de numarare in secunde din momentul in care simtiti la nivel gustativ buchetul vinului si pana cand acesta se disipa in cavitatea bucala. Nu trebuie sa tineti seama de taninuri, care adesea persista la nivel gustativ mai mult decat buchetul de ansamblu. Vinurile rosii au o persistenta mai scazuta decat cele albe: de exemplu, un vin rosu de calitate are o persistenta care rar depaseste 11 secunde. Impresia de persistenta pe care o lasa vinul in gura se poate evalua in functie de urmatoarea scara a valorilor gustative: un vin obisnuit - de la 1 la 3 secunde, un vin de calitate - de la 4 la 5 secunde, un vin deosebit - de la 6 la 8 secunde, un vin exceptional - de la 8 la 11 secunde, vinul alb licoros - 18 secunde.
 


Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z