Dictionar de termeni Oenologie | |
Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z
| |
A | |
Sunt 6 intrari in dictionarul de termeni | |
Pagini: 1 | |
Termen | Definitie |
Agresiv | Un vin agresiv este un vin care ataca papilele gustative. Acest defect se datoreaza unei aciditati prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantitati ridicate de taninuri, ori datorita unei fermentari prea indelungate. |
Amar | Defectul de amar (sau amareala) afecteaza uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai putin acide, la care ataca nivelul de glicerina si acid tartric. |
Amareala | In urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amareala foarte neplacut si pentru care nu exista remediu. Totusi, anumite soiuri au o usoara amareala specifica care, departe de a deranja la nivel gustativ, da vinului un caracter specific. |
Ampelografie | Stiinta vitei de vie. Studiul vitei de vie si a caracteristicilor sale. Vita de vie apartine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care da cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivata specie. intre 1901-1910, Viala Vermorel a realizat un studiu ampelografic care cuprindea soiurile de vita de vie. |
Aroma | Aroma olfactiva care se degaja dintr-un vin si pe care o putem numi si fruct, sau parfum, sau buchet primar, sau buchet de baza. Aroma, de fapt, provine in primul rand din strugure; fiind specifica fiecarui soi. Exemplul unei arome caracteristic pronuntata ni-l da Muscatul si Traminerul. O mare parte din aroma initiala dispare in timpul fermentarii. |
Aromat | Un vin aromat este un vin care lasa sa se degaje, atunci cand il mirosim, arome patrunzatoare. Anumite soiuri sunt denumite «aromate ». |
Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z
| |