Prima pagina arrow Info utile arrow Dictionar de termeni
Dictionar de termeni Oenologie


Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z


A
Sunt 6 intrari in dictionarul de termeni
Pagini: 1
Termen Definitie
AgresivUn vin agresiv este un vin care ataca papilele gustative. Acest defect se datoreaza unei aciditati prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantitati ridicate de taninuri, ori datorita unei fermentari prea indelungate.
 
AmarDefectul de amar (sau amareala) afecteaza uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai putin acide, la care ataca nivelul de glicerina si acid tartric.
 
AmarealaIn urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amareala foarte neplacut si pentru care nu exista remediu. Totusi, anumite soiuri au o usoara amareala specifica care, departe de a deranja la nivel gustativ, da vinului un caracter specific.
 
AmpelografieStiinta vitei de vie. Studiul vitei de vie si a caracteristicilor sale. Vita de vie apartine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care da cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivata specie. intre 1901-1910, Viala Vermorel a realizat un studiu ampelografic care cuprindea soiurile de vita de vie.
 
AromaAroma olfactiva care se degaja dintr-un vin si pe care o putem numi si fruct, sau parfum, sau buchet primar, sau buchet de baza. Aroma, de fapt, provine in primul rand din strugure; fiind specifica fiecarui soi. Exemplul unei arome caracteristic pronuntata ni-l da Muscatul si Traminerul. O mare parte din aroma initiala dispare in timpul fermentarii.
 
AromatUn vin aromat este un vin care lasa sa se degaje, atunci cand il mirosim, arome patrunzatoare. Anumite soiuri sunt denumite «aromate ».
 


Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z