Prima pagina arrow Info utile arrow Dictionar de termeni
Dictionar de termeni Oenologie

Toti termenii din dictionar

Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z


Sunt 24 intrari in dictionarul de termeni
Pagini: 1
Termen Definitie
AgresivUn vin agresiv este un vin care ataca papilele gustative. Acest defect se datoreaza unei aciditati prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantitati ridicate de taninuri, ori datorita unei fermentari prea indelungate.
 
AmarDefectul de amar (sau amareala) afecteaza uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai putin acide, la care ataca nivelul de glicerina si acid tartric.
 
AmarealaIn urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amareala foarte neplacut si pentru care nu exista remediu. Totusi, anumite soiuri au o usoara amareala specifica care, departe de a deranja la nivel gustativ, da vinului un caracter specific.
 
AmpelografieStiinta vitei de vie. Studiul vitei de vie si a caracteristicilor sale. Vita de vie apartine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care da cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivata specie. intre 1901-1910, Viala Vermorel a realizat un studiu ampelografic care cuprindea soiurile de vita de vie.
 
AromaAroma olfactiva care se degaja dintr-un vin si pe care o putem numi si fruct, sau parfum, sau buchet primar, sau buchet de baza. Aroma, de fapt, provine in primul rand din strugure; fiind specifica fiecarui soi. Exemplul unei arome caracteristic pronuntata ni-l da Muscatul si Traminerul. O mare parte din aroma initiala dispare in timpul fermentarii.
 
AromatUn vin aromat este un vin care lasa sa se degaje, atunci cand il mirosim, arome patrunzatoare. Anumite soiuri sunt denumite «aromate ».
 
Barrique (Butoias)Capacitatea barrique-urilor difera de la o regiune viticola la alta, si este necesar ca aceasta sa fie specificata pentru o buna informare a cumparatorului. Capacitatea standard este de 228 l. in 1776, parlamentul din Bordeaux a stabilit capacitatea barrique-ului de Bordeaux. Continutul sau teoretic cuprinde 228 l (fiind tolerati 226 l).
 
CalcarMai ales folosit la vinurile frantuzesti atunci cand se prezinta solurile de cultura pentru vita. in ultima vreme, il regasim si in formule de apreciere – evaluare a unor degustatori pentru un vin (« …usor calcaros »).
 
DecantareaPunerea vinului invechit in sticla, intr-un recipient numit decantor, foarte elegant si rafinat inainte de servire. Dupa ani de „claustrare in sticla”, un vin de vinoteca necesita aerare si decantare. Decantorul clasic de cristal este adesea ornat cu insertii de aur, argint si staniu, sau chiar de lemn pretios, pentru a da o nota de eleganta si rafinament in momentul servirii unor astfel de vinuri.
 
EchilibratVinul ale carui elemente se imbina armonios, avand un buchet complet echilibrat. in cazul unui astfel de vin, taria alcoolica, aciditatea, zaharul se armonizeaza perfect la nivel gustativ. si pentru ca rezultatul final este „un vin bine echilibrat”, scopul principal al oricarui vin de calitate, in descrierea unui astfel de vin se mai foloseste adesea si atributul „armonios”. Cand un vin prezinta la nivel gustativ un dezechilibru, fie datorita unui element aflat in exces sau in lipsa acestuia, limbajul de specialitate il caracterizeaza drept „un vin dezechilibrat”.
 
FemininUn vin feminin este un vin senzual, elegant si delicat. Acestui termen i se opune atributul „viril”. insa pentru a evita orice ambiguitate, cele doua adjective sunt din ce in ce mai putin folosite in cadrul unei degustari.
 
Giropaletul sau girasolulInventie catalana din 1970 care permite rotirea unor cantitati foarte mari de sticle cu vinuri spumante. Inlocuieste procesul manual.
 
HibridIncrucisare a doua specii de vita. Pe parcursul crizei filoxerice, incrucisarea dintre vita americana si cea europeana, a avut ca rezultat hibrizi rezistenti la boala din care se obtin, din pacate, vinuri mediocre.
 
KadarkaCel mai faimos soi rosu al Ungariei. Cultivat si In tarile vecine (inclusiv Romania) acest soi se pare ca si-ar avea originea la granita dintre Albania si Muntenegru, unde se cunoaste o varietate Skadarska.
 
LafiteChateau Lafite Rothschild. Unul dintre cele mai mari nume din lumea vinului. O vie de 90 ha cuprinzand soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot si Petit Verdot, produce circa 35.000 sticle/an dintre cele mai scumpe din lume.
 
MagnumSticla cu o capacitate dubla decat cea normala. S-a remarcat ca vinul rosu are o evolutie mai lenta si isi poate astfel conserva calitatile pe termen mai lung cu cat recipientul este mai mare. De aceea vom regasi mai des vinuri rosii in sticle magnum decat vinuri albe. Odata cu invechirea in sticla, vinul este gazda unor diverse fenomene, care implica contactul cu volumul de aer prins intre dop si vin. De aceea, raportul dintre cantitatea de aer si cea de vin din sticla joaca un rol considerabil in evolutia unui vin pastrat la sticla.
 
OenologTehnician ale carui cunostinte stiintifice sunt recunoscute printr-o diploma care-i atesta calitatea. Cuvantul oenolog provine din cuvantul grec oinos, care inseamna vin, si logos = stiinta(adica persoana care detine stiinta despre vin). Cunostintele practice si teoretice ii permit unui oenolog sa-si asume intreaga responsabilitate in vinificarea corecta si completa a vinurilor, sa faca analize de profunzime asupra calitatii strugurilor si a vinului obtinut si, bineinteles sa evalueze corect aceste analize.
 
PersistentaCalitatea unui vin ale carui senzatii gustative persista intr-un mod agreabil la nivel gustativ. Daca buchetul unui vin este rezultatul unor elemente volatile, senzatiile gustative provin din componentele non-volatile (adica zaharuri, taninuri, acizi si saruri). Un vin „lung” este acel vin a carui persistenta se simte timp indelungat; pe cand un vin „scurt” este intotdeauna un vin oarecare, lipsit de personalitate. Pentru a masura aceasta persistenta, este suficient un exercitiu simplu de numarare in secunde din momentul in care simtiti la nivel gustativ buchetul vinului si pana cand acesta se disipa in cavitatea bucala. Nu trebuie sa tineti seama de taninuri, care adesea persista la nivel gustativ mai mult decat buchetul de ansamblu. Vinurile rosii au o persistenta mai scazuta decat cele albe: de exemplu, un vin rosu de calitate are o persistenta care rar depaseste 11 secunde. Impresia de persistenta pe care o lasa vinul in gura se poate evalua in functie de urmatoarea scara a valorilor gustative: un vin obisnuit - de la 1 la 3 secunde, un vin de calitate - de la 4 la 5 secunde, un vin deosebit - de la 6 la 8 secunde, un vin exceptional - de la 8 la 11 secunde, vinul alb licoros - 18 secunde.
 
RemuiajOperatiunea de rotire a sticlelor de spumant cu scopul de a aduna sedimentele in gatul acestora. Operatiunea este de lunga durata, minutioasa si se incheie cu degorjarea buteliilor unde, presiunea naturala arunca sedimentele afara impreuna cu o cantitate redusa de vin. Acest procedeu nu este valabil si la spumos, care este doar impregnat cu CO2, de aceea existand diferente de pret.
 
SabrerDesi de multe ori il gasim gresit « sabler », acest termen defineste una dintre cele mai spectaculoase operatiuni care se pot executa intr-un restaurant. Este vorba de deschiderea unei sticle de sampanie cu sabia. in mod evident, aceasta demonstratie de maiestrie nu se poate face oricand si oriunde. De foarte multe ori este taiat si gatul sticlei, fapt acceptat de catre cel care comanda un asemenea show.
 
TanarAcest calificativ are sensuri diferite in functie de vinul caruia i se atribuie. Daca vinul poate fi supus procesului de invechire, atunci vom spune cu oarecare repros ca vinul este tanar daca acesta este servit inainte de maturarea completa. in cazul unui vin cu o anumita „vechime” care prezinta fructuozitate si prospetime, il vom cataloga drept „vin tanar”, demn de admiratie. Vom numi vinuri tinere pe acelea care trebuie in mod necesar sa fie consumate „la tinerete”. Aceste vinuri isi definesc personalitatea si calitatile intr-un timp foarte scurt, si nu se vor mai dezvolta pe parcurs. Este deci inutil, daca nu chiar periculos, sa asteptam prea mult timp pana la deschiderea unei astfel de sticle. Trebuie retinut faptul ca, desi mult timp s-a considerat ca varsta unui vin reprezinta un criteriu de calitate, exista unele vinuri care-si releva buchetul in totalitate numai daca sunt consumate „la tinerete”.
 
UleiosUn vin uleios, al carui aspect se caracterizeaza printr-o consistenta asemanatoare uleiului, este un vin considerat drept „bolnav”. Aceste termen nu trebuie confundat cu atributul „gras” care descrie un vin onctuos, caracteristica ce se datoreaza gradului ridicat de glicerina.
 
VinEste bautura obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica, completa sau partiala, a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti, ori a mustului de struguri. Taria alcoolica a vinului nu poate fi mai mica de 8% in volume;
 
Zahar rezidualZaharurile ramase prezente in vin dupa fermentatia alcoolica.
 


Toti termenii din dictionar | A | B | C | D | E | F | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | U | V | Z


Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (14)