Prima pagina arrow Despre noi arrow Articole si stiri arrow Cricova, mini-orasul vinurilor din Moldova, va avea podgorii si in Romania
Cricova, mini-orasul vinurilor din Moldova, va avea podgorii si in Romania Imprimare E-mail
Scris de Stelian Negrea / Ziarul Financiar   
Monday, 20 June 2005

Cel mai mare producător de vinuri din Republica Moldova, Cricova, deţinut încă de statul moldovean sub formă de patrimoniu naţional, intenţionează să achiziţioneze o suprafaţă de viţă-de-vie în Romania şi să construiască o cramă, după ce anul acesta a intrat în forţă cu vanzări pe piaţa romanească. 

"Planul prevede achiziţia în următorii doi ani de zile a 100 de hectare de pămant pe care să fie plantate cu viţă-de-vie şi construirea unei crame de dimensiuni medii. În acest an, am intrat puternic pe segmentul superior al vinurilor de soi în piaţa romanească cu un vin sec roşu de colecţie Cabernet Sauvignon şi un cupaj de Cabernet cu Merlot. În plus am adus pe piaţă şampanie făcută după metoda champenoise Cricova avand dreptul să producă şampanie deoarece are licenţă din Franţa", spune Dan Ciobanu, directorul general al Cricova Distribution Romania.

El afirmă că vinurile moldoveneşti sunt produse cu o tehnică de vinificare diferită decat cea a vinurilor romaneşti.

"E vorba despre modul în care se fac cupajele şi de tehnnicile de stocare a vinurilor. Am decis să intrăm pe segmentul premium după care în funcţie de cum răspunde să intrăm şi pe celelalte segmente ale pieţei", spune Ciobanu.

Pentru acest an, estimările privind vanzările pe piaţa romanească ating 40.000 de sticle (120.000 de euro). Producătorii moldoveni de vinuri deţin supremaţia pe piaţa rusă unde şi-au adjudecat circa 70% din piaţă şi unde odată vinurile romaneşti erau la mare căutare.

Din nefericire, după '89 vinurile romaneşti au pierdut contactul cu această uriaşă piaţă spre care se îndreaptă acum toţi marii jucători de pe piaţa mondială, locul Romaniei fiind luat de vinurile din Republica Moldova care a beneficiat de un regim preferenţial în relaţia cu Moscova. Paradoxal, Republica Moldova s-a aflat mulţi ani de-a randul pe primul loc în topul importatorilor de vin romanesc, investitorii din această ţară achiziţionand vin în vrac romanesc pe care îl "turnau" în sticle "Made in Moldova" şi care ulterior lua drumul pieţei ruseşti.

Jucătorii autohtoni din piaţa romanească a vinurilor au încercat timid în ultimii ani să recucerească piaţa rusească, dar fără succes, poate şi pentru că investitorii din Republica Moldova au înregistrat la Moscova inclusiv drapelul romanesc şi chiar denumirile tradiţionale ale vinului romanesc: Murfatlar, Cotnari ş.a.

Pe langă Cricova, pe piaţa romanească se mai află o serie de investitori din Republica Moldova: Speed Huşi, Vitis Hănceşti şi Cramele Purcari care au cumpărat recent 50 de hectare cu viţă-de-vie în zona Dealu Mare.

Înfiinţate în anul 1958 pe locaţia fostelor mine de extragere a pietrei - cariere folosite la constructia Chişinăului - cramele Cricova "Oraşul Subteran" au în prezent aproximativ 53 de hectare cu o lungime a galeriilor de 60 kilometri, la o adancime medie de 80-90 de metri, fiind cea mai mare cramă din Europa. Cricova nu are decat 400 de hectare de viţă-de-vie, însă cumpără cantităţi mari de struguri. Cramele au o capacitate de stocare de 5 milioane de sticle de şampanie şi au în acest moment o vinotecă de 7-8 milioane de sticle de vin.

Compania exportă anual de circa 10-11 milioane de euro, o treime din totalul exporturilor romaneşti de vinuri.

Piaţa vinurilor s-a ridicat anul trecut, conform datelor furnizate de Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), la circa 310 milioane de euro, principalii competitori pe piaţa vinurilor de soi fiind Murfatlar Romania, Jidvei, Cotnari, Vincon Vrancea şi Vinia Iaşi.

Conform unui studiu al companiei de cercetare a pieţei MEMRB, piaţa vinurilor de soi a fost dominată anul trecut de vinurile demidulci (41% din piaţă, în creştere) urmate de cele demiseci (21%, în creştere) de seci (19%, în scădere), de dulci (14%, în scădere) şi de cele licoroase (1,1%, în creştere). Deşi sunt într-o uşoară scădere, vinurile albe continuă să deţină supremaţia în piaţă: aproape 70%, restul fiind ocupat de cele roşii.
Ultima actualizare ( Sunday, 23 March 2008 )
 
< Precedent

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (33)